In de Gemeente Bronckhorst zullen ook dit jaar op kerstavond 24 december weer lichtjes branden op Oorlogsgraven, verzetsmensen en monumenten zover bekend. De lichtjes worden gezet in Hengelo, Hummelo, Baak, Steenderen, Olburgen, Zelhem, Wichmond, Halle en Vorden. Tevens zullen kaarsjes branden bij het monument van QOR in Rha en bij de vrijheidsvlam in Hengelo.

In 2017 waren er in Nederland 268 plaatsen betrokken bij het plaatsen van meer dan 15000 lichtjes. Dit jaar zullen naar verwachting rond de 500 locaties zijn met meer dan 18.000 kaarsjes. Het wordt de zesde keer dat de graven in het kaarslicht worden gezet. Met het aansteken van de lichtjes wil de initiatiefnemer voor Bronckhorst, Gerrit Bruggink samen met vrijwilligers bijdragen aan de kerstgedachte.

‘Nu we midden in de pandemie zitten gaat onze doelstelling een klein beetje verloren. De scholen zijn druk met het regelen van de lessen en kunne op dit moment geen gastlessen erbij hebben. Wij hopen dit anders zal zijn in 2022. De lessen zullen betrekking hebben op de toekomst de gedachte aan onze bevrijders en vrijheid waarin wij nu (beperkt) leven’ laat Gerrit Bruggink weten.

Foto: Gerrit Bruggink