Edwin Susebeek heeft met zijn Gelderse Keepersschool (GKS) de Veldhoek achter zich gelaten en is verhuisd naar de velden bij Buitencentrum Kerkemeyer in Borculo. Ondanks de nieuwe locatie blijft de ambitie in stand, het afleveren van keepers aan het prof- en amateurvoetbal.


“Het enige dat veranderd is, is dat we een stuk verderop zijn gaan zitten”, zegt oprichter Susebeek, die twintig jaar geleden begon met de GKS in het buurtschap Veldhoek in Bronckhorst. Op de voetbalvelden daar komt een camping, dus stak Susebeek dit jaar de Berkellandse gemeentegrens over waar een nieuwe plek is gevonden: “We hebben twee topvelden en een mooie accommodatie.” Daar buldert de stem van de voormalig keeperstrainer van De Graafschap weer als vanouds over de velden. In verschillende groepen, ingedeeld op kwaliteit, probeert Susebeek de jeugd op te leiden tot volwaardige keepers: “Ik heb de stelling, de beste met de besten, maken de besten.”

In de laatste decennia leverde de GKS verschillende keepers af in het betaald voetbal. Zo hebben Hidde Jurjus (De Graafschap), Michael Verrips (Fortuna Sittard) Tyrick Bodak (PSV), Rick Jonkers (PSV) en Harm Dieker (NEC) een plek bij een voetbalclub gevonden. Hoewel Susebeek niet meer in dienst is, ziet hij het afleveren van keepers bij De Graafschap als belangrijkste resultaat: “Als enige club in Nederland hebben we vier zelfopgeleide keepers in het eerste, die hier allemaal op de Keepersschool zijn begonnen. Daar ben ik echt supertrots op. Maar ik ben ook trots op al die amateurclubs waarvan de keepers hier hebben gezeten.”

‘Dat is passie’
Ook keeperstrainers vinden vanuit het Achterhoekse instituut de weg naar het betaald voetbal. Jordy Rondeel, oud-pupil en trainer van de GKS, is recent aangesteld als nieuwe keeperstrainer bij De Graafschap. Kevin Swarthoff is in dienst bij FC Twente. “Het is superleuk dat ze zich door ontwikkelen en steeds hogerop komen”, zegt Susebeek, die zelf nog lang niet van plan is zijn keepershandschoenen aan de wilgen te hangen. “Ik heb een hele goede baan gehad bij Kramp-groep in Varsseveld als metaalrijder, maar ik sta liever met een bal op het veld. Daar blijf je jong van, maar om keepers te zien verbeteren, dat is passie.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8