© Foto: Rijksvoorlichtingsdienst (RVD)

Koning Willem Alexander brengt woensdagmiddag 24 april een bezoek aan Mariënvelde, de winnaar van de Dorpsvernieuwingsprijs 2023. De prijs in toegekend voor de ontwikkelingen in het dorp. Een proces van meer dan 10 jaar, waarin het dorp met de bouw van een Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV), de oprichting van Zorgcorporatie Mariënvelde, de vernieuwing van het dorpshart en schoolplein een ware transformatie heeft ondergaan.

De Koning spreekt met de initiatiefnemers van de dorpsvernieuwing en ook ontmoet hij inwoners van Mariënvelde tijdens een rondgang door de Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV), de groene buitenruimte, het dorpsplein en het schoolplein. Hij bezoekt onder meer de dagbesteding, de keuken waar appeltaart wordt gebakken en de sporthal. Buiten spreekt de Koning met vrijwilligers over het onderhoud en de aanleg van een beweegtuin voor ouderen. Op de basisschool ontmoet hij kinderen die hebben meegedacht over het vernieuwen van het schoolplein.

De multifunctionele accommodatie biedt ruimte voor sport en spel, dagbesteding voor ouderen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en inloopvoorzieningen voor dorpsbewoners. De BMV is met veel vrijwillige inzet van de inwoners tot stand gekomen. Mariënvelde kreeg de Dorpsvernieuwingsprijs in november 2023 toegekend en dit jaar dingt Mariënvelde mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. De prijsuitreiking is in september in Burgenland, Oostenrijk.