Wie zich zaterdag op het Simonsplein in Doetinchem begaf, kon daar luid en duidelijk het ‘Sjtsje ne vmerla Oekrajiny’ horen. Dat is het volkslied van Oekraïne. Meerdere Achterhoekse mannenkoren zongen dat samen burgemeester Mark Boumans om steun aan Oekraïne te betuigen. In heel Nederland trokken koren de pleinen op.

Het idee om met mannenkoren het volkslied te zingen komt uit de koker van Nick Moritz, dirigent van het Ettens Mannenkoor. “Hij wilde iets voor Oekraïne doen tijdens The Passion Lichtenvoorde”, zegt Niels Berendsen, voorzitter van het Ettens Mannenkoor tegen Omroep Gelderland. “Maar we besloten al snel om het groter op te pakken.”

In Doetinchem stonden er meer dan tweehonderd mensen bij elkaar. “Er waren koren uit Ulft, Gaanderen, Varsseveld, Zelhem, Etten en Doetinchem. Welke het precies weten we niet, omdat aanmelden niet nodig was.” Maar ook burgemeester Boumans zong mee. “Hij wilde graag een toespraak geven”, reageert Moritz. “En toen hebben ze hem kennelijk een partituur in z’n handen gedrukt.”

Foto: Henk den Brok