De Zwarte Kolk in Laag-Keppel, Landgoed Enghuizen en zelfs de COOP in Gaanderen: deze locaties vormen de achtergrond van het vierde deel van de Achterhoekse detectiveserie Islasec-Detectives, dat op 30 november in de winkels zal verschijnen. Auteur Kevin de Haan schreef eerder detectiveromans die zich in deze regio afspeelden (in respectievelijk Gaanderen,’s-Heerenberg en Lochem) en werd nu geïnspireerd door de verhalen over de witte wieven in de Zwarte en Witte Kolk.

“Ik ben gefascineerd door de oude legendes in de Achterhoek en de Liemers. Deze inspireren mij tot spannende ‘whodunnits’, een beetje in de stijl van Agatha Christie.” aldus de auteur. “Ik neem de artistieke vrijheid om fictieve elementen, zoals de niet-bestaande manege in het nieuwe boek, te combineren met locaties en gebouwen die echt bestaan.” In het nieuwe deel ‘De Vlucht van de Manege’ haalt de auteur tevens inspiratie uit het (soms) wederzijds onbegrip tussen mensen uit het verstedelijkte Westen en het Achterhoekse platteland.

In het boek heeft de half-IJslandse Laufey Gísladóttir met haar beveiligingsbedrijfje een opdracht aangenomen bij de Achterhoekse manege De Sterrehoeve. Hier blijkt veel meer aan de hand te zijn dan alleen ontoereikend hang- en sluitwerk. De eerdere drie Achterhoekse detectives zijn door SAGA Egmont uitgegeven als luisterboeken en zijn ingesproken door Birgit Schuurman. Ze zijn tevens als e-book verkrijgbaar. Het nieuwste deel in de reeks is als paperback te bestellen bij alle (online) boekhandels.

© Foto: Islasec Detectives