Rondom de zomer foto-expositie Boereneenvoud in de Achterhoek organiseert Het Stadshuus Lochem diverse activiteiten, waaronder de lezing ‘Streektaal: Springlaevend’ op dinsdag 7 september. Achterhoekers Joop Hekkelman (streektaalschriever) en Marije Stomps (ECAL-streektaalfunctionaris) nemen u mee in de wereld van de streektaal, zoals deze wordt gesproken in de Achterhoek.

Het platteland en boerenleven staan centraal tijdens de lezing. Mooie boerentermen, gezegdes en gebruiken komen aan de orde, maar ook hoe je bepaalde klanken nu toch moet uitspreken en schrijven. De bijeenkomst wordt besloten met een interactieve quiz. De middag begint om 14:00 uur, de zaal is geopend om 13:30 uur. Kosten zijn 10 euro inclusief consumptie. Voor meer informatie kijkt u op www.stadshuuslochem.nl

Joop Hekkelman

Joop, geboren op katerstede De Prins in Gorssel, woont nog altijd in dat mooie plaatsje. Sinds 2004 schrijft hij verhalen, die gepubliceerd zijn in diverse boeken. Zijn korte dialectverhalen staan regelmatig in dialectblad De Moespot en ook in de bundel Van Vrogger en Now is werk van hem opgenomen. In 2015 verscheen zijn eerste bundel korte verhalen, Zo most ’t waen. Wekelijks worden columns van hem gepubliceerd, zowel in de streektaal als Nederlandstalig. Joop was bestuurslid van de Vrienden van de Streektaal Lochem, is redacteur van De Moespot en medeorganisator van de Waeke van het Achterhookse en Liemerse Boek. Hij geeft regelmatig lezingen en cursussen over streektaal.   

Marije Stomps

Marije groeide op in Ruurlo, op een klein varkensbedrijf. Ze is journalist en werkte bij de Gelderlander en diverse hippische- en landbouwbladen. Inmiddels werkt ze vanuit haar eigen content- en communicatiebureau Marije Schrijft. Streektaal en -cultuur liggen haar nauw aan het hart, daarom zet ze zich sinds april in als streektaalfunctionaris bij Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in Doetinchem. Plat praoten kon ze al als de beste, plat schrieven leerde ze in sneltreinvaart. Ze houdt zich bij het ECAL bezig met promotie van het Nedersaksisch, onderwijsproject Wiesneus, de Waeke van het Achterhookse en Liemerse Boek, het Streektaaldictee, muziekfestival Platgespöld en alles wat verder met streektaal en -cultuur te maken heeft.