Door een waarschuwing van de landelijke veiligheidsdiensten ontsnapte de gemeente Lochem in juni 2019 aan een digitale ramp. Dat zegt burgemeester Sebastiaan van ’t Erve tegen Omroep Gelderland. “We hebben ternauwernood kunnen voorkomen dat we wekenlang plat moesten gaan met onze dienstverlening.”

De veiligheidsdiensten waarschuwden de burgemeester voor verdacht netwerkverkeer. Hackers struinden al zes maanden rond in de systemen van de gemeente, zo kreeg hij te horen. Was deze waarschuwing niet op dat moment gekomen, dan had Lochem bijvoorbeeld maandenlang geen uitkeringen kunnen uitbetalen. Ook hadden rioolgemalen plat kunnen komen liggen, waardoor toiletten niet zouden kunnen worden doorgespoeld.

Lochem is in de woorden van de burgemeester door het oog van de naald gegaan. “We dachten veilig te zijn, maar ze zaten er dus al maanden”, blikt hij terug. Van ’t Erve was juist op de dag van de waarschuwing nog bezig geweest een soort digitale crisisoefening. In eerste instantie dacht hij dan ook dat iemand ‘een scenario op een verkeerde stapel had gelegd of dat er een verkeerd mailtje was verstuurd’. “Maar het was écht”, constateerde hij destijds vol ongeloof.

Foto: ANP