De coronamaatregelen over de grens worden vanaf donderdag aangescherpt. Gevaccineerde personen die in Noordrijn-Westfalen naar een restaurant willen, krijgen te maken met het zogenaamde 2G-plus-beleid.

“Dat houdt in dat ook gevaccineerde mensen of herstelde mensen een actuele negatieve coronatest moeten laten zien”, vertelt Michael Hartke van de Duitse omroep Antenne Niederrhein over de maatregel. Deze verplichting geldt voor mensen die geen QR-bewijs hebben van een boostervaccinatie. “Behalve in de horeca, moet je de negatieve test ook bij sportcentra laten zien”, vertelt Hartke. “Deze verplichting bestond al.” De nieuwe coronamaatregelen worden donderdag van kracht in Noordrijn-Westfalen.

De aanscherping zorgt volgens Hartke niet voor een golf aan kritiek: “Eigenlijk zijn de reacties heel positief. De burgers hier in Kreis Kleef willen de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus tegengaan, maar horecaondernemers en sportschoolhouders zijn er niet blij mee. Die zijn bang dat er minder klanten komen omdat je niet meer spontaan een kopje koffie kunt drinken.”

‘Vijfde golf blijft ons niet bespaard’
De minister van Volksgezondheid in Noordrijn-Westfalen, Karl-Josef Laumann, gaat in op het belang van de aanscherping: “De beschikbare kennis uit de wetenschap suggereert sterk dat ons helaas geen vijfde golf zal worden bespaard. Maar: volgens alles wat de experts ons vertellen, lijkt de omikronvariant tot minder ernstige ziekteprocessen te leiden. Dat geeft me vertrouwen, maar we moeten ons op elke eventualiteit voorbereiden.”