© Foto: RTV Ideaal (archief)

De man die in augustus vorig jaar de organist van de Lambertikerk in Zelhem dreigde te vermoorden, is door de rechtbank volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Wel is hij schuldig bevonden aan poging tot doodslag, zo bericht Omroep Gelderland.

De veroordeelde, een man van 36 uit ‘s-Heerenberg, klom op een zomeravond in augustus via de balustrade naar het orgel in Zelhem. Daar mishandelde hij organist Jan, die op dat moment achter het orgel zat. De organist werd in het gezicht getrapt en aan zijn oor getrokken. Hij liep diverse botbreuken op. “Ik ga jou naar beneden flikkeren, jij moet dood”, zei de verdachte toen.

Een psychiater heeft geconcludeerd dat de man aan een psychotische stoornis lijdt en de verbinding met de werkelijkheid kwijt is. De man zag het slachtoffer aan voor de duivel en meende zelf God te zijn. Een psycholoog en de psychiater adviseerden om tbs met voorwaarden op te leggen. De reclassering adviseerde verschillende voorwaarden waar de man zich aan zou moeten houden.

De man moet zich onder andere onder toezicht stellen van de reclassering, zich laten opnemen in een zorginstelling en zich laten behandelen. Hij wordt daarmee ontslagen van alle rechtsvervolging. Hij moet de organist nog wel een schadevergoeding van 1500 euro betalen.