© Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl

De 44-jarige man uit Hengelo die in september 2022 een ongeval veroorzaakte waarbij een 75-jarige dorpsgenoot overleed, moet een geldboete betalen van 1000 euro. De man wordt vrijgesproken van het veroorzaken van een ongeval door schuld, maar is wel veroordeeld voor het veroorzaken van een gevaarlijke wegsituatie.

“De man zag in een moment van onoplettendheid een motorrijder over het hoofd en verleende hem daarom geen voorrang”, aldus de rechtbank. “Hoewel de gevolgen van het ongeluk onmiskenbaar groot zijn, gaat het om een verkeersfout. Dit is juridisch gezien een overtreding en niet een misdrijf.” De officier van justitie eiste dat de man ongeval door schuld zou worden opgelegd, maar hier ging de rechtbank niet in mee. Ook vindt de rechtbank het niet nodig dat er een voorwaardelijke rijontzegging wordt uitgedeeld.

Bij de uitspraak is meegenomen dat de bestuurder na het ongeval eerste hulp bood aan het slachtoffer en contact heeft gezocht met de nabestaanden. “De man toont zich uitermate schuldbewust en het ongeluk had ook op hem en zijn gezin een grote impact”, laat de rechtbank weten. Ook waarderen ze het wederzijdse medeleven.

In de ochtend van 11 september 2022 vond het ongeval plaats op de Ruurloseweg. De 44-jarige man wilde met zijn busje links afslaan naar een woning, maar zag daarbij de motorrijder uit tegengestelde richting over het hoofd met een aanrijding tot gevolg. De 75-jarige Hengeloër overleed ter plaatse.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8