Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne worden in Bronckhorst tussen de 140 en 180 vluchtelingen opgevangen. Veelal bij particulieren thuis of in accommodaties die zij hebben. Ook de gemeente bood opvang, tijdelijk in onder andere De Hooge Weide in Vorden. Vanuit de veiligheidsregio is de opdracht voor Bronckhorst om 100 gemeentelijke opvangplekken voor een langere periode te bieden.

Om dit te kunnen doen, kocht de gemeente 7 stacaravans aan die in Vierakker staan, hebben we twee woningen in Drempt en Hengelo gehuurd en nieuw is het besluit dat B en W van Bronckhorst onlangs namen om De Hooge Weide in Vorden weer vast te leggen en de particuliere opvang op camping Kom es An (5 stacaravans) over te nemen.

Bij De Hooge Weide kunnen vanaf 17 augustus 30 vluchtelingen terecht. De locatie is als gemeentelijke opvanglocatie beschikbaar voor 6 maanden, met optie voor verlenging met nogmaals maximaal 6 maanden. Op camping Kom es An zijn 23 vluchtelingen gehuisvest. De gemeente huurt de 5 stacaravans op korte termijn van de particuliere initiatiefnemer ook voor 6 maanden, met optie voor verlenging voor maximaal 6 maanden.

De 7 stacaravans in Vierakker bieden plek aan 42 personen, zijn sinds kort beschikbaar en inmiddels deels bezet. De woning aan de Zomerweg in Drempt biedt plek voor 6 mensen en is ook bezet. Het huis op het Baakse Voetpad heeft plek voor 8 personen en is beschikbaar. Hiermee komt het aantal gemeentelijke plekken uit op ca. 110. De gemeente wil plek kunnen bieden aan max. 150 mensen.

De verwachting is dat de komende tijd nog enkele mensen van een particuliere opvangplek in Bronckhorst verhuizen naar een gemeentelijke opvanglocatie.

Foto: Gemeente Bronckhorst