Een klein jaar geleden haalden protesterende omwonenden opgelucht adem toen de Raad van State een streep zette door de komst van drie windmolens tussen Zutphen en Eefde. De provincie Gelderland werkt toch aan een nieuw plan aldus De Stentor.

Het inpassen van drie windturbines nabij het Twentekanaal, die zo’n 60 meter hoger worden dan de 3 huidige op industrieterrein de Mars, is al jarenlang een heet hangijzer in zowel de gemeente Lochem als Zutphen. Omwonenden zien het plan niet zitten. Afgelopen zomer haalden ze onder de naam Eefde Tegen-wind hun gelijk bij de Raad van State. Eind februari maakt de provincie bekend dat het werkt aan een nieuw inpassingsplan. Zij nemen die taak op zich, omdat de gemeente Zutphen eerder haar handen heeft afgetrokken van de omstreden windmolens. Consequentie is dat de Provinciale Staten waarschijnlijk eind dit jaar een besluit neemt over de eventuele komst van de turbines.

VVD’er René Westra ziet liever dat de gemeente Lochem en Zutphen gezamenlijk de problemen oplossen, en niet de provincie. Westra vreest vooral dat de uitspraak van de Raad van State niet voldoende wordt gevolgd. Overigens betekent het niet dat de Gelderse VVD tegen extra windmolens nabij Zutphen is, alleen wil hij dat de spelregels gevolgd worden. Eind april dient er opnieuw een zaak bij de Raad van State.

Foto: Omroep Gelderland