Werknemers in het streekvervoer willen dinsdag en woensdag hun werk neerleggen om een betere cao af te dwingen, waardoor het openbaar vervoer in de Achterhoek vermoedelijk wordt ontregeld. Vervoerder Arriva laat weten dat de treinen niet rijden en dat het later pas duidelijk zal worden of de bussen uit zullen vallen.

“Wij twijfelden omdat er landelijk veel ophef op kwam, maar de werknemers, onze leden, vinden dat we nu juist moeten staken”, zegt Kees de Vos, persvoorlichter van CNV. Hij houdt nog wel een slag om de arm. Reizigersvereniging Rover heeft alle partijen maandag uitgenodigd om in gesprek te gaan over een nieuw cao-akkoord. “Als uit dit gesprek blijkt dat de werkgevers open staan voor nieuwe gesprekken overwegen wij de stakingen op de verkiezingsdag op te schorten”, aldus De Vos. Toch heeft hij er niet veel vertrouwen in want er zijn al ruim twee maanden geen gesprekken gevoerd tussen de betrokken partijen: “De loopgraven worden steeds dieper gegraven.”

Dat de gesprekken al enige tijd stil liggen komt omdat de betrokken partijen het niet eens zijn over de huidige werkomstandigheden. Zo pleitten de vakbonden voor meer loon, maar vooral minder werkdruk. Volgens De Vos hebben werknemers amper tijd voor een koffie- of toiletpauze. Arriva raad reizigers dinsdag en woensdag aan kort voor vertrek de reisplanner te controleren omdat er altijd nog wijzigingen plaats kunnen vinden. Eerder vonden in de Achterhoek meer stakingen plaats, wat voor veel overlast zorgde. Zo luidde het Graafschap College recent de noodklok voor het effect op mbo-studenten.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: RTV Ideaal