Oost Gelre wil ruimte geven voor woningbouw aan de Oude Papendijk aan de rand van Groenlo. Op dit moment zit daar een varkensboer die met zijn bedrijf wil stoppen, waardoor de plek binnenkort vrijkomt.

“Hij heeft zelf contact met ons gezocht om over deze ontwikkeling in gesprek te gaan”, zegt wethouder Arjen Schutten over het contact met de eigenaar van de varkenshouderij tegen Omroep Gelderland. Voor de eigenaar zijn de meest voor de hand liggende opties om het gebied te ontwikkelen, bijvoorbeeld voor woningbouw. De gemeente heeft daarom een zogenaamd voorkeursrecht gevestigd op de grond aan de Oude Papendijk. Dit betekent dat de eigenaar zijn bedrijf en grond eerst moet aanbieden aan de gemeente. De wet geeft de gemeente de mogelijkheid om een betere positie en meer grip op de grondmarkt te krijgen.

Ook kan Oost Gelre door het voorkeursrecht langer de tijd nemen om te onderzoeken of de locatie mogelijk geschikt is voor woningbouw. De varkenshouderij grenst aan de bestaande wijk Hartreize, die met deze ontwikkeling mogelijk kan worden uitgebreid.

Foto: Omroep Gelderland