Netbeheerder TenneT vervangt volgende week een kapotte ‘mega-transformator’ bij het hoogspanningsstation in Langerak. De meer dan driehonderd ton zware transformator raakte onherstelbaar beschadigd bij een grote brand in 2019 en moet worden vervangen, zo laat REGIO8 weten op haar website.

De oude transformator, met een gewicht van 320 ton en een lengte van 47 meter, gaat in de nacht van maandag 22 november op dinsdag 23 november op transport. Het gevaarte wordt vanaf het hoogspanningsstation aan de Rouwenoordseweg verplaatst naar een loskade op het bedrijvenpark Keppelseweg in Doetinchem. De route loopt onder meer via de Keppelseweg, de Plakhorstweg en het Zaagmolenpad. De nacht daarop volgt het transport van een nieuwe transformator in de omgekeerde richting.

De transformator raakte onherstelbaar beschadigd door een brand in december 2019. “Het elektriciteitstransport en leveringszekerheid hebben geen gevolgen ondervonden van het uitvallen van de transformator”, laat de netbeheerder weten. “Wel heeft TenneT op aangesloten verbindingen geen of beperkt onderhoud en andere werkzaamheden kunnen doen en heeft dit verschillende projecten vertraagd.”