Het was een levendige uitwisseling op donderdagavond 2 maart bij Plus Cornelis. Deelnemers van Natuurlijke Gesprekken Barchem-Lochem kwamen voor de tweede keer bij elkaar om te praten over de voedselconsumptie, productie en het landschap. De groep ging op expeditie in de supermarkt en kregen van Joop en Anja Cornelis een kijkje achter de schermen in hun wereld.

Een groep van zo’n 30 inwoners en boeren uit Barchem-Lochem kwam bij elkaar bij Plus Cornelis in Lochem. Van begeleider Onno van Eijk kregen zij direct een opdracht. Drie duo’s gingen met een boodschappenlijstje op pad in de winkel. Het duo met mandje 1 ging met een op zoek naar producten die ‘betaalbaar en enigszins verantwoord’ zijn. De deelnemers met mandje 2 zochten met hetzelfde lijstje ‘optimaal duurzame’ producten en mandje 3 werd gevuld met ‘lokaal geproduceerde producten’. De andere deelnemers gingen op pad met de opdracht om een specifiek vak (zuivel, vlees, groente, eieren) te bekijken vanuit deze perspectieven.

Joop Cornelis nam de deelnemers vervolgens mee in de wereld van de supermarkt en liet hen zien wat er nodig is om te kunnen blijven bestaan. Voortdurende aanpassingen aan de markt, uitbreiding en efficiency zijn daarin van levensbelang. Met een medewerkersbestand van 100 mensen, openingstijden van 7 dagen per week met 13 uur per dag en een assortiment van 18.000 producten is het flink aanpoten. In het assortiment bij Plus Cornelis komen zo’n 200 tot 300 producten uit de nabije omgeving.

© Foto: Johan Braakman