Het reizen tussen Emmerik en Nederland per trein is een stuk makkelijker geworden voor Nederlanders. De OV-chipkaart is vanaf deze week te gebruiken op drie stations in de Duitse gemeente Emmerik, tot grote vreugde van student Morris van Dee, die nu niet meer via Doetinchem naar Arnhem hoeft te gaan.

“Ik ben hartstikke blij”, zegt Morris, die zich al meerdere jaren inzet om de OV-chipkaart ingevoerd te krijgen op het traject tussen Emmerik en Arnhem. “Dat hier het paaltje staat scheelt me heel veel reistijd en het is ook een stuk goedkoper.” Morris moest eerder vanuit zijn woonplaats Netterden via Doetinchem naar Arnhem reizen, wat bijna twee uur duurde. Nu is zijn reis naar school een stuk korter geworden: “Via Nederland zou ik er twee uur over doen, vanaf hier is het qua totale reistijd net meer dan een uur.”

De plaatsing van de OV-chippaal op de Duitse stations had wel de nodige voeten in de aarde. Twee jaar geleden kwam de toen zestienjarige Morris met zijn idee bij de provincie toen hij startte op het hbo in Arnhem. “Het heeft een tijd nodig gehad”, beaamt burgemeester Peter Hinze van Emmerik. “Corona was natuurlijk ook een stopper om bij elkaar te komen, maar het is nu gelukt. We hebben de chippaal kunnen openen en dat maakt me heel blij.”

De Nederlandse OV-chipkaart is geldig op drie stations over de grens, Emmerich, Praest en Elten. Student Morris denkt dat er veel landgenoten blij zijn met de nieuwe reismogelijkheid. “Jazeker, voor mensen uit omliggende dorpen als Netterden en Megchelen, maar ook inwoners van ’s-Heerenberg en Lobith hebben er profijt van.” Hinze ziet het daarnaast als een goede mogelijkheid om meer toeristen vanuit Gelderland richting de Duitse Rijnstad te lokken.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8