Meer dan een jaar geleden werd er begonnen met het uitgraven van een nieuwe beek op landgoed ’t Medler in Vorden om water op te vangen en vast te houden bij extreme regenval. Het natte najaar in de Achterhoek zorgt ervoor dat het effect al gedeeltelijk te zien is, want er stroom volop water in de nieuwe beek.

“We zijn er heel erg blij mee”, zegt Eelco Schuurer, als rentmeester betrokken bij het beheer van het landgoed. “We hebben heel wat voorbereiding gehad en afgelopen jaar was het gebeurd en we zijn dik tevreden.” Het 350 jaar oude landgoed ging vorig jaar flink op de schop. Er werd een beek gegraven om water op te vangen, waar door ’t Medler als een soort spons moet werken. Inmiddels zijn we een jaar verder en heeft het natte Achterhoekse najaar gezorgd voor een stromende beek.

Dat de beek vol zou stromen ging sneller dan verwacht, ook de oplevering was eerder afgerond. “In de uitvoering hebben we met de droogte in het afgelopen jaar heel veel geluk gehad”, schetst rentmeester Schuurer. “Dit gebied is normaliter erg nat, maar tijdens de droogte hebben de aannemers volledig hun werk kunnen doen en achteraf is dat echt een geluksfactor geweest.”

Voor het landgoed is niet alleen de aanleg van het nieuwe waterstelsel een belangrijke pijler. “Het gaat ook over nieuwe natuur, er is twintig hectare grasland en tien hectare nieuw bos geplant”, zegt Schuurer. “We hebben 55.000 nieuwe bomen in dit gebied geplant en dat is erg belangrijk in deze tijd.” De waterhuishouding is volgens Schuurer niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de nabijgelegen landbouw.

Ook op andere plekken in de Achterhoek moet hetzelfde effect in de natuur ontstaan zoals bij ’t Medler. Hiervoor is het Waterschap Rijn en IJssel onder andere bezig in de omgeving van de Buurserbeek in Berkelland en de Grote Beek in Doetinchem. “In het gehele waterschapsgebied zijn we druk bezig met soortgelijke maatregelen”, zegt beleidsmedewerker Louis Lansink van het waterschap. “We zien ook dat er steeds meer mensen bereid zijn om eraan mee te werken.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8 (archief)