© Foto: RTV Ideaal (archief)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten heeft een nieuwe concept-horecavisie gepresenteerd. De nieuwe visie geeft de komende jaren richting aan de horecaontwikkeling in de gemeente. De nieuwe concept-horecavisie is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de gemeente Aalten en de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Diverse ondernemersorganisaties, belangenverenigingen, horeca- en recreatiebedrijven hebben input geleverd voor de nieuwe visie.

Voor de nieuwe horecavisie heeft een extern bureau onderzoek gedaan naar het huidige aanbod in de gemeente Aalten. De gemeente telt op dit moment 49 reguliere horecabedrijven zoals hotels, cafés, restaurants en 30 bedrijven met een ondergeschikte horecafunctie, zoals theetuinen, buurthuizen en kulturhuzen. In vergelijking met de buurgemeenten is de horecadichtheid in de gemeente Aalten (1,8) horecabedrijven per 1.000 inwoners gelijk met Oude IJsselstreek (1,8), maar lager dan in Oost Gelre (2,2) en Winterswijk (2,6).

Ook telt de gemeente Aalten naar verhouding meer ‘fastservicebedrijven’ (o.a. snackbars, broodjeszaken, pizzabezorg¬bedrijven) en minder restaurants dan de buurgemeenten. Drankenverstrekkers zijn ongeveer even sterk vertegenwoordigd. Doelgroepen die de horecagelegenheden bezoeken zijn zowel particulieren, toeristen als zakenmensen. De jaarlijkse omzet van de horeca wordt geraamd op ongeveer 20 miljoen euro.