De Besselinkschans is een bos-, landbouw- en natuurgebied ten noordoosten van Lichtenvoorde. Het is een gebied van geschiedkundige en archeologische aarde. De Besselinkschans wordt voor verschillende activiteiten gebruikt. Denk aan festival de Zwarte Cross, motorcross, scouting, hondensport en vrije tijd, zoals wandelen, hardlopen en fietsen. In 2014 heeft de gemeente Oost Gelre het gebruik opgenomen in de structuurvisie Besselinkschans Lichtenvoorde Oost.

Het gebruik is in 10 jaar tijd veranderd. Dat heeft invloed op het landschap en de omgeving. Daarom is het belangrijk een nieuw evenwicht te vinden tussen de verschillende activiteiten en gebruikers. Samen met gebruikers van het gebied wordt onderzocht hoe dat evenwicht eruit zou kunnen zien. De resultaten zijn vertaald in een bijgewerkte visie voor de Besselinkschans.

”Om de balans te vinden, startten we in het najaar van 2022 een onderzoek onder de gebruikers van het gebied. We organiseerden bijeenkomsten en hielden een digitale enquête. En we voerden gesprekken met mensen die in en rond het gebied wonen, verenigingen en organisatoren van evenementen” zo laat de gemeente Oost Gelre weten.

Het resultaat van het onderzoek is een visie voor het gebruik van het gebied in de toekomst, met drie thema’s: 1. Gastvrij en Ondernemend, 2. Sportief en Betrokken, 3. Zorg voor Leefbare Omgeving. Deze visie is een herziening van de visie uit 2014.

© Foto: RTV Ideaal