Wielrenner Joris Nieuwenhuis uit Zelhem staat vrijdag in Utrecht aan de start van de Ronde van Spanje. De Achterhoeker kijkt er naar uit om de eerste drie etappes van de Vuelta in Nederland te mogen rijden.

“Ik heb er enorm veel zin in”, laat Nieuwenhuis weten. “Het wordt mijn derde grote ronde nu, maar wel echt de eerste die in Nederland start en dat gaat toch wel anders zijn denk ik. Vrienden en familie die kunnen komen kijken en überhaupt Nederlandse fans.” De Vuelta wordt afgetrapt met een ploegentijdrit, een onderdeel waar Nieuwenhuis weinig ervaring op heeft: “Het wordt pas mijn tweede ploegentijdrit ooit en tijdrijden is niet echt mijn specialiteit. We hebben een paar jongens bij ons die dit echt wel heel goed kunnen. Ik ga gewoon zo hard mogelijk fietsen en dan zie ik wel.”

De rol van Nieuwenhuis bij Team DSM tijdens de Vuelta kent twee onderdelen. “De eerste prioriteit is vooral dat Thymen (Arensman, kopman Team DSM red.) veilig is en dat hij goed de klimmen aan kan”, schets de Zelhemmer. “Mocht er een dag zijn dat de kopgroep het gaat halen dan hoop ik daar eigenlijk wel een keer bij te kunnen zitten, of meerdere keren.” Voor de Achterhoeker wordt het de eerste keer dat hij aan de start staat van de Ronde van Spanje.

Naast Nieuwenhuis staat ook Robert Gesink uit Varsseveld aan de start van de Ronde van Spanje. Het was ook de bedoeling dat Ulftenaar Koen Bouwman mee zou doen maar die moest op het laatst afzeggen door een blessure, tot grote spijt van Nieuwenhuis: “Ik kan het heel goed met hem vinden en dan hadden we wat tijd om een praatje te maken onderweg.” De Zelhemmer geeft aan te hebben genoten van het optreden van zijn streekgenoot in de Giro d’Italia. “Heel tof om te zien, we hebben ook andere tijden gekend in de Achterhoek.”

Het contract van de Achterhoeker bij Team DSM loopt dit jaar af. “Het is nog wel een beetje onzeker, maar wat ik daar wel over kan vertellen is dat ik de aankomende weken een contract probeer veilig te stellen”, aldus Nieuwenhuis. “Ook dat is een doel voor de komende weken, om mijzelf te laten zien.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8