De traditionele Unox-nieuwjaarsduik in Scheveningen krijgt ditmaal de langste aanloop ooit, namelijk vanuit het Strandbad van Winterswijk. Op vrijdag 30 december zullen tientallen lopers daar, sommigen zelfs in zwemkleding, de eerste etappe van 5 kilometer richting Noordzeestrand gaan afleggen. Daarna nemen andere groepen het stokje over en wordt een afstand van 200 kilometer overbrugd zodat de echte durfals op 1 januari het koude Noordzeewater in duiken.

Unox verkoos Winterswijk als landelijke startplaats vanwege de plaatsnaam, maar Winterswijk staat natuurlijk ook bekend om het landelijke kouderecord dat in januari 1942 gevestigd is. De rookworstgigant benaderde eerst de Winterswijkse IJsvereniging voor de organisatie van de startetappe, maar die verwees ze door naar atletiekvereniging Archeus, die nu de eerste etappe verzorgt.

De deelnemers vertrekken om uiterlijk 8.45 uur per bus vanuit Archeus naar de startplaats waar ze om 9.00 uur worden weggeschoten door burgemeester Joris Bengevoord van de gemeente Winterswijk. De route loopt via de Bataafseweg en de Horstweg richting de finish aan de Vredenseweg. Publiek is welkom bij start, onderweg en finish. De gemeente Winterswijk zorgt voor een veilige oversteek bij de Kottenseweg. De lopers houden een rustig duurlooptempo aan zodat de hele groep bij elkaar blijft.

Bij de finish op de accommodatie van Archeus worden de lopers onthaald met muziek van dweilorkest de Eierjongens en snert met rookworst. De kantine en kleedkamers zijn geopend. Hierna neemt een volgende groep het stokje, in de vorm van een fakkelmuts, over voor de tweede etappe naar Lievelde.

© Foto: Unox-nieuwjaarsduik