Het aantal positieve coronatests in de Achterhoek loopt gestaag op, maar van een nieuwe golf is volgens de GGD Noord- en Oost-Gelderland nog geen sprake. De organisatie roept inwoners op om verantwoordelijkheid te nemen nu het aantal coronagevallen weer stijgt.

“We zijn alert en zorgen dat we paraat staan”, vertelt projectleider Covid Muk Voorend. “Wat het gaat doen dat weten we niet. Wat we momenteel zien is de omikronvariant en daar eventueel subvarianten van.” In één week tijd zijn het aantal besmettingen in de regio Noord- en Oost Gelderland met ongeveer de helft gestegen naar bijna duizend. “We bereiden ons overal op voor, er zijn verschillende scenario’s”, zegt Voorend. “We kunnen ook opschalen als dat nodig is. Maar momenteel is de stijging nog niet enorm.” De testcapaciteit is op dit moment voldoende in onder andere Doetinchem en Groenlo. Of er opgeschaald moet worden, hangt af van de stijging deze zomer. “Daar waar natuurlijk de zomer voor de deur staat met festivals, is er wellicht een wat hoger risico dat er meer besmettingen gaan komen”, aldus Voorend. “Dan nog blijft het zelftestbeleid leidend, dus mensen moeten vooral zelf thuis een test doen.”

Voorlopig blijven de testlocaties in Groenlo en Doetinchem bestaan. “We hebben zelfs in Zutphen nog een locatie en die houden we slapend zoals we dat noemen”, vertelt Voorend. “Maar die kunnen we openen zodra het nodig is.” Ondanks dat de meeste maatregelen niet meer gelden, hoopt de GGD dat mensen de basismaatregelen juist nu niet vergeten. “Met name een goede handhygiëne, hoest en nies in de elleboog, geen hand geven, doe vooral de boks weer en doe een zelftest bij klachten.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8