©️ Foto: REGIO8

Een aantal onderdelen van de Nettelhorsterbrug in Lochem, waarvan 21 februari een brugboog meters naar beneden stortte, zijn te erg beschadigd geraakt om nog te kunnen gebruiken bij de werkzaamheden. De Provincie Gelderland laat weten dat de opruimwerkzaamheden tot medio augustus duren.

‘Meerdere delen van de brug blijken door het ongeval te ernstig beschadigd te zijn voor hergebruik. Dit betreft onder andere het boogdeel dat tijdens het hijsen is losgeraakt’, aldus de provincie. ‘Ook het deel van het brugdek waarop dit boogdeel terecht is gekomen, is onherstelbaar beschadigd.’ Of er meer onderdelen beschadigd zijn moet duidelijk worden wanneer de beschadigde delen zijn verwijderd en losgekoppeld. De provincie verwacht pas na de zomer meer duidelijkheid te kunnen geven over wanneer de Schakel Achterhoek-A1 en de Nettelhorsterweg worden afgerond.

De opruimwerkzaamheden, om onder andere vast te kunnen stellen wat de staat van andere onderdelen is, duren tot ongeveer medio augustus. Bouwbedrijf BAM begint donderdag 6 juni met het verwijderen van de personenliften, die aan de ruim vijftig meter hoge bouwtoren zijn gemaakt, met behulp van een hijskraan. De provincie laat weten dat het boogdeel wat naar beneden stortte en het brugdek waar deze boog op kwam, in delen van het bouwterrein moeten worden verwijderd.

Bij het ongeval waarbij een brugdeel naar beneden stortte kwamen twee mannen uit België en Polen om het leven. Momenteel loopt er nog een onderzoek van de Arbeidsinspectie, het is nog onduidelijk wanneer deze wordt afgerond. Op 22 april werd het bouwterrein al wel vrijgegeven om te kunnen beginnen met opruimwerkzaamheden.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8