Op vrijdag 14 oktober om 10 uur wordt er een Vrijheidstafereel onthuld. De commissie cultureel erfgoed in Aalten heeft uitgesproken dat het belangrijk is om aan het begin van de wijk Bevrijding een gedenkteken te realiseren dat herinnert aan de 18 militairen die zijn gesneuveld in Aalten voorafgaand aan de bevrijding. In de periode 29 maart tot en met 31 maart 1945 verloren 13 Britse bevrijders het leven bij de bevrijding van Aalten. Voorafgaand aan deze bevrijding op 26 juni 1943 vonden 5 Britse bemanningsleden van een Brits vliegtuig de dood.

Mirjan Koldeweij is de bedenker van het kunstwerk. Het ontwerp is een 3,5 meter hoge smalle bloemtafel met een vaas met 17 klaprozen ieder op zijn eigen wijze, vorm en belijning. Eén klaproos ligt op tafel die verwijst naar de militair die in Duitsland is begraven. Ook buurtbewoners zijn betrokken bij het project. Eind augustus hebben een drietal buurtbewoners samen met Mirjan de bloemtafel gemaakt. Naast de bloemtafel staat een bank met lamp uit die tijd. In de lamp zijn de namen van de militairen gefreesd en in het bankje staat een gedicht gefreesd.

Het tafereel straalt een huiselijk geheel uit waar passanten rustig kunnen gaan zitten voor een moment van bezinning. Bij de plek komt een informatiezuil met QR-code. Via deze code wordt een film zichtbaar over de geschiedenis en de totstandkoming van het tafereel. Deze film zal tijdens de jaarlijkse herdenking in maart 2023 voor het eerst worden getoond. Ook is er een lespakket ontwikkeld bij dit project. Aan dit lespakket hebben leerlingen van groep 7 van basisschool Groen van Prinsterer deelgenomen. De leerlingen zullen een aantal gedichten voordragen tijdens de onthulling op 14 oktober.

Foto: Gemeente Aalten