Steeds meer mensen kiezen bewust voor gezond en vers eten met producten uit de eigen omgeving. Een actieve groep vrijwilligers zag de mogelijkheden die Burgerboerderij de Patrijs bood in andere dorpen in de omgeving en ging aan de slag.

Afgelopen zaterdag was het resulaat daar. Wethouder Eric-Jan de Haan heeft een verslokaal geopend naast fietsspecialist Goossens in Lochem. Het verslokaal is een onbemande winkel waar leden met een app toegang toe hebben. Met de app doen ze ook hun boodschappen. In het verslokaal is een breed aanbod aan versproducten zoals kaas, vlees, zuivel, eieren, seizoensgroente en fruit. Dat wordt aangevuld met producten als granen, bier, sap, oliën en andere lokale lekkernijen.

Burgerboerderij de Patrijs wil een melkveehouderij overnemen. “Dit willen we transformeren tot een natuur inclusief, ecologisch, gemengd bedrijf. Onze producten willen we verkopen aan mensen uit de directe omgeving, die lid worden van de boerderij. Daarvoor hebben we inmiddels verslokalen in Zutphen, Vorden, Eefde en nu dus ook in Lochem. Zo hoeven onze leden niet altijd naar de boerderij te komen, maar kunnen zij in het eigen dorps- of stadscentrum hun boodschappen ophalen: heel gemakkelijk en superduurzaam,” vertelt Johannes Regelink, één van de initiatiefnemers. Ondanks dat initiatiefnemers van De Patrijs nog niet zelf beschikken over een boerderij zijn ze al wel volop bezig met de productie van onder meer kaas, yoghurt en melk. Deze eigen producten worden aangevuld met die van duurzame boeren uit de directe omgeving, zoals bijvoorbeeld Landgoed Velhorst, waar nauw mee wordt samengewerkt.

Foto: Burgerboerderij de Patrijs