Saskia van Hintum geeft woensdagavond leiding aan Active Living Orion tijdens de Europese uitwedstrijd tegen Panathinaikos. De voormalig volleybalinternational vervangt hoofdtrainer Dirk Sparidans, die deze week een kindje hoopt te krijgen.

“Het wordt een mooie uitdaging in een heksenketel”, zegt Van Hintum over haar tijdelijke rol als hoofdtrainer van Orion. “Ik heb al meerdere van dit soort wedstrijden gecoacht op topniveau bij de vrouwen, maar bij de mannen komt er af en toe nog wat meer emotie bij kijken. Dat maakt het nog mooier en uitdagender.” Met meer dan tweehonderd interlands als volleybalster en een ruim verleden als trainer in het vrouwenvolleybal heeft Van Hintum de nodige ervaring. De afgelopen tijd was ze al als extra assistent betrokken bij de selectie van Orion.

Hoewel Van Hintum trots is op haar tijdelijke rol, is het leiding geven aan mannenteams in het volleybal geen doel op zich. “Dit is wel een goede kennismaking om daar eens over na te denken”, zegt de oud-international. “Het is op die manier ook een win-win situatie om op deze manier te leren hoe het is om te coachen in het herenvolleybal. Wie weet is het nog iets voor de toekomst.”

Jorna, die zelf na langdurig blessureleed volgende week weer hoopt te kunnen trainen, is tot nu toe onder de indruk van Van Hintum. “Je merkt ook in de omgang dat ze ervaring heeft en hoe ze met spelers om moet gaan”, zegt de passerloper. “Het is een hele sociale vrouw, het klikt allemaal hartstikke goed.” Of het de eerste keer ooit is dat een vrouw leiding geeft aan een herenteam? “Dat durf ik niet te zeggen”, zegt Jorna. “Maar ik heb het zelf nog nooit meegemaakt.”

© Foto: Active Living Orion