Active Living Orion heeft maandag de finale om de Nederlandse beker verloren. De lange mannen van trainer Dirk Sparidans kregen in Ede negen matchpoints, maar moesten de overwinning na vijf sets laten aan tegenstander Lycurgus.

Orion werd in de Van der Knaaphal in Ede gesteund door ruim 150 supporters, waarvan tientallen in de groene kleur van de Doetinchemse volleybalvereniging waren gekleed. De Achterhoekers, die sterkhouder Adam White mistten vanwege een blessure, namen in de eerste set een voorsprong van 16-10. Via een goede servicebeurt van Joël Schneidmiller kwam Lycurgus wat terug, maar de Doetinchemmers bleven een gat houden. Toen Jasper Diefenbach namens de Doetinchemmers de 19-13 binnensloeg, was het verzet van de Groningers in de eerste set gebroken. De score liep ondanks wissels bij Lycurgus op tot 25-18.

Sfeermaker Joonas Jokela zweepte het Doetinchemse publiek op voor aanvang van de tweede set, maar hij zag al snel dat Lycurgus een stuk sterker was dan in het eerste bedrijf. Nadat Orion één setpoint weg wist te werken, wonnen de Groningers met 23-25. Ook in de derde set ontliepen de ploegen elkaar weinig, tot het einde. Orion sloeg een gat, onder meer door een ace, waarna de set met 25-20 een prooi was voor de ploeg van trainer Dirk Sparidans.

Ook in de vierde set gingen de teams lange tijd gelijk op. Waar Sparidans zijn eerste eremetaal als Orion-trainer bijna kon ruiken, bleef Lycurgus het gat klein houden. Op 24-23 kreeg Orion het eerste matchpoint, maar deze werd weggewerkt. Ook de negen daaropvolgende punten waren niet aan Orion besteed, waarna Lycurgus het initiatief overpakte. Het derde setpoint werd door de Groningers gemaakt: 33-35.

In de beslissende set lieten Lycurgus en Orion wederom zien waarom ze rivalen zijn. Met strijd en passie bij de beide ploegen wisselden de punten elkaar af. De Doetinchemmers kwamen halverwege de set op 7-6, maar Lycurgus knokte niet voor het eerst terug. Twee aces van Schneidmiller zetten de Groningers op 10-13, waarna Lycurgus op 11-14 het eerste matchpoint kreeg. Deze werd gemist, maar het tweede matchpoint werd gemaakt: 12-15.

Orion bereikte de finale door in voorgaande rondes af te rekenen met Sliedrecht Sport, Taurus en Computer VCN. Het had de vierde bekerwinst voor de Doetinchemmers kunnen zijn, na 1979, 2013 en 2017. Nu rest voor Orion de strijd om de landstitel. Daarin wacht een beste-of-five serie tegen Dynamo Draisma. De Apeldoorners bezorgden Orion afgelopen zaterdag de eerste nederlaag in de Nederlandse competitie door met 3-1 in sets te winnen in de laatste wedstrijd van de kampioenspoule.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8