© Foto: REGIO8

Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei is Nederland twee minuten stil. Volgens oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif uit Laag-Keppel wordt dit de meest beladen editie ooit. De traditie is volgens de Achterhoeker van groot belang voor de maatschappij en veel meer dan een moment van stilte.

“Het is ook nadenken over wat het betekent voor het handelen van morgen en overmorgen”, aldus De Kruif over het moment van stilte op 4 mei. “Als je niet bedenkt wat het betekent voor 5 mei, voor 6 mei, dan blijft het ‘kransslingeren’ en dat is het dan.” De voormalig commandant roept mensen dan ook op om goed na te denken tijdens het moment van stilte. “Wat gaan we morgen doen?”, vraagt De Kruif zich hardop af. “Gaan we ingrijpen als iemand loopt te schelden op een scheidsrechter op een voetbalveld? Zeg je er wat van of niet?”

De Kruif zelf denkt op 4 mei om 20.00 uur terug aan zijn eigen decennialange diensttijd. Zo gaf hij als ISAF-commandant vanaf 2008 leiding aan een internationale troepenmacht van tienduizenden militairen in Afghanistan. Hij denkt dan ook aan de mensen die hij verloor tijdens de missies: “Het is niet de enige dag dat ik daar aan denk, maar het feit dat je het met z’n allen doet, dat is voor mij het mooie van die dag.”

De voormalig topmilitair is ook trots, zeker nadat hij voor het Nationaal Comité 4&5 mei onderzoek heeft gedaan naar Dodenherdenking. “We hebben meer dan vierduizend plekken gevonden door het hele land waar op 4 mei wordt stilgestaan bij de oorlog”, zegt De Kruif. “De herdenking zit zo diep in de wortels van Nederland, in elk dorp en elke stad.” Ook bij monumenten in de Achterhoek wordt zaterdag stilgestaan bij oorlogsslachtoffers. Volgens De Kruif is het belangrijk om ook lokale verhalen te blijven herinneren en herdenken.

In de regio is er geen sprake van, maar bij de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam heeft de gemeente maatregelen genomen. Actievoerders willen het moment aangrijpen om tegen het conflict in Gaza te ageren. De Kruif hoopt dat de demonstranten zich nog even achter hun oren krabben: “Ik begrijp ook goed dat mensen herdenken wat er in Gaza gebeurt, dat is niet zomaar wat. Maar als je dat herdenkt, doe het dan in stilte…dat je het ene moment wat we hebben met z’n allen nationaal, die twee minuten, houd die nou instant, want dat zijn eigenlijk heilige twee minuten.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8