Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot 10 december. In Nederland doet inmiddels een overgrote meerderheid van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne, bijvoorbeeld door een gebouw oranje uit te lichten. De kleur oranje staat voor dageraad en zonsopgang; voor een hoopvolle; geweldloze toekomst voor meisjes en vrouwen.

Oude IJsselstreek is medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Om aandacht te vragen voor het wereldwijde probleem van geweld tegen vrouwen worden op 25 november 2022 gebouwen oranje uitgelicht. Grensoverschrijdend gedrag beperkt zich niet tot enkele incidenten die het nieuws halen. Het lijkt een structureel probleem waar veel vrouwen in Nederland vroeg of laat mee te maken krijgen.

Op vrijdag 25 november organiseert de gemeente Oude IJsselstreek samen met de Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek en Veilig Thuis een avond op het DRU Industriepark in Ulft, waarbij de documentaire ‘Belaagd’ wordt vertoond. In de documentair van KRO-NCRV vertelt een groot aantal vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, bij het uitgaan of thuis. De vrouwen vertellen over de impact van de belaging en de angst en onvrijheid die deze veroorzaakt. Aansluitend is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan deskundigen van Veilig Thuis.

De avond begint om 19.45 uur. Aanmelden van tevoren mag, maar is niet nodig.

© Foto: RTV Ideaal (archief)