De afgelopen maanden namen leerlingen van verschillende basisscholen in de regio deel aan het project Parashoot. Binnen dit project werden de leerlingen uitgedaagd om codes te kraken en met een kompas op pad te gaan. Een pakketje uit de lucht verscheen op het schoolplein met de vraag om een mysterie op te lossen dat verband hield met een crash van een oorlogsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Deze route, een avontuur op zichzelf, bracht de jonge speurders bij een huis waar ze in contact kwamen met de bijzondere bewoner(s). Ze ontdekten wat er zich destijds werkelijk heeft afgespeeld.

Het project was in eerste instantie bedoeld om in het kader van 75 jaar vrijheid van start te gaan. Dat werd een jaar uitgesteld vanwege Corona en daarom konden de speurroutes pas vanaf maart dit jaar opengesteld worden. Dat was een groot succes; bijna 20 scholen en 500 leerlingen kwamen door Parashoot actief in aanraking met het oorlogsverleden van bezetter, bewoners en bevrijders in de Tweede Wereldoorlog. Op locatie kwamen verhalen echt tot leven en de vertoning van de documentaire filmpjes maakten dat de kinderen vaak diep onder de indruk waren.

Nu de laatste routes zijn gelopen zullen alle 9 routes op basis van de opgedane ervaringen worden bijgesteld. Vanaf oktober 2021 zijn ze weer te boeken voor het voorjaar in 2022. Het doel is om de avontuurlijke speurroutes jaarlijks op het programma te zetten van de groepen 7 van de basisscholen.