Om het dreigende tekort in de ouderenzorg op te vangen halen zorgorganisaties Careaz en Marga Klompé werknemers uit Zuid-Europa. Aan het eind van dit jaar moeten in totaal tien Portugese verpleegkundigen worden ingezet in de Achterhoek. Dat meldt REGIO8.

“We merken dat het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden”, geeft Milou Weeink namens Marga Klompé aan. “En we hebben ze hard nodig, want het aantal mensen dat zorg nodig heeft neemt toe en er gaat een grote groep medewerkers de komende jaren met pensioen.” In de vorm van een pilot is met bemiddelingsbureau Care Casters een groep van tien universitair geschoolde verpleegkundigen gevonden. Zij volgen momenteel een programma van zestien weken in Spanje om zich voor te bereiden op het werk in Nederland. Onderdeel hiervan is de cultuur, de taal en de manier van werken.

De Portugese krachten komen eind december aan in Nederland. Als ze een taalexamen hebben gehaald, kunnen ze starten bij de twee zorgorganisaties. “Met hun inzet en betrokkenheid zijn ze een mooie en goede aanvulling op de ouderenzorg in de Achterhoek”, aldus Gerdien ter Voert namens Careaz. Als de proef een succes is, willen de twee zorgorganisaties in de toekomst meer werknemers uit Zuid-Europa halen.

Foto: REGIO8