Provincie Gelderland gaat verder met het vervangen van de straatverlichting langs provinciale wegen door led-verlichting. Hiermee halveert het energiegebruik van 5 miljoen kWh tot 2,5 miljoen kWH. Bij dimmen tijdens de stille nachtelijke uren en slim verlichten kan de besparing zelfs oplopen tot 85 procent.

In de provincie Gelderland staan 18.000 straatlantaarns langs de provinciale wegen. Provincie Gelderland werkt aan het verminderen van CO2 uitstoot en energiebesparing en vervangt de oude lampen voor led. Al 8.000 lampen zijn de afgelopen jaren vervangen tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de wegen. Nu worden de overige 10.000 lampen vervangen. Het werk duurt tot eind 2022. De werkzaamheden zijn gestart in rivierenland (Land van Maas en Waal en de Betuwe), dan volgt in mei tot augustus Stedendriehoek (omgeving Warnsveld en Doesburg), daarna de Achterhoek van augustus tot en met oktober en als laatste van oktober tot december Noord Veluwe. Tijdens het werk wordt het verkeer via rijdende wegafzettingen en/of verkeersregelaars geregeld.

“Ook via het beheer en onderhoud van onze wegen dragen we bij aan een duurzaam Gelderland. Want met onze led-verlichting besparen we energie, CO2 én onderhoud”, aldus Helga Witjes, gedeputeerde mobiliteit.

Foto: RTV Ideaal