Onveilige spoorwegovergangen nu officieel verleden tijd in gemeente Lochem. Afgelopen donderdag is de R. J. Cammocktunnel bij de Hulzerdijk in Almen feestelijk geopend. De opening van de voetgangerstunnel vormt het sluitstuk van het NABO-project in de gemeente Lochem.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen onthulde samen met nabestaande van Tweede Wereldoorlog piloot Raymond J. Cammock het bord bij de tunnel. De tunnel is vernoemd naar de Nieuw-Zeelandse piloot Raymond J. Cammock. Deze piloot kwam om tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Almen. Bij de opening speelden acht familieleden uit Nieuw-Zeeland een belangrijke rol. Samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen onthulden ze het naambordje van de tunnel. De gemeente Lochem telde acht niet actief beveiligde overwegen (NABO). Samen met alle betrokken partijen, waaronder ProRail, is naar oplossingen gezocht. Het project is gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Gelderland en de gemeente Lochem. Zes NABO’s zijn opgeheven, één is beveiligd en één werd vervangen door een tunnel.

“Ik sta hier met een zeer trots gevoel”, vertelde Wethouder Eric-Jan de Haan de aanwezigen. “Zeker omdat we één van de eerste gemeenten in Nederland zijn die dit voor elkaar heeft gekregen. Er zijn veel belanghebbenden bij dit proces betrokken geweest. Het was zeker niet altijd eenvoudig om de neuzen dezelfde kant uit te krijgen. Maar uiteindelijk zag je dat men veiligheid boven bereikbaarheid verkoos. Een groot compliment dus voor iedereen! Als wethouder van verkeer vind ik het uitermate belangrijk dat de we op en rond het spoor veiligheid hebben gecreëerd. Ik hoop dat veel gemeenten ons voorbeeld gaan volgen.”

Foto: Gemeente Lochem