© Foto: Arno Wolsink

Rabobank Graafschap heeft een donatie van 3.000 euro gedaan voor het project Monument Lancaster ED470 in Zelhem. Dit project, dat tot doel heeft een blijvend eerbetoon te creëren voor de bemanning van de Lancaster ED470, krijgt hiermee een belangrijke financiële impuls.

De Lancaster ED470, een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, stortte neer aan de Hummeloseweg in Zelhem op de avond van 23 september 1944. De bemanning, bestond uit zeven jonge mannen, waarvan de staartschutter tijdig het toestel wist te verlaten en de 6 andere bemanningsleden kwamen bij de crash om het leven. Het monument zal hun heldhaftige daden en offers herdenken en de geschiedenis van deze tragische gebeurtenis levend houden voor toekomstige generaties.

Het project omvat de oprichting van een gedenkteken op de plaats van de crash, evenals educatieve initiatieven om het verhaal van de Lancaster ED470 en haar bemanning onder de aandacht te brengen van het publiek. Lokale basisscholen zullen worden betrokken bij het project, met speciale programma’s en een bezoek aan het museum Zelhem In Oorlogstijd om meer te leren over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zullen de Zelhemse basisscholen CBS ’t Loo en Daltonschool de Meene het monument adopteren en onderhouden.

Rabobank Graafschap draagt graag bij aan dit belangrijke initiatief. ”Wij geloven in het ondersteunen van projecten die de gemeenschap versterken en het historisch besef vergroten” aldus een woordvoerder van de Rabobank. ”Het verhaal van de Lancaster ED470 is een belangrijk onderdeel van onze lokale geschiedenis en we zijn trots om te helpen dit te herdenken”.

De initiatiefgroep van het project is verheugd door de steun van Rabobank Graafschap en de andere donateurs. Deze donaties brengen het team een stap dichter bij de realisatie van het monument en de educatieve programma’s. De onthulling van het monument staat gepland voor 23 september 2024 met een eenvoudige ceremonie.