Zeven Achterhoekse gemeenten willen de noordelijke aftakking van de Betuweroute, de zogenaamde Noordtak, niet door de Achterhoek. Dat hebben ze maandag schriftelijk aan de Tweede Kamerfracties en de kabinetsleden laten weten. Dat Meldt REGIO8

De raadsfracties van Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk, verenigd in de Achterhoek Raad, sloten vorige week maandag al de rijen en spraken af één vuist te maken richting ‘Den Haag’. Bovengenoemde brief is daarvan het gevolg. Volgens de gemeenten is er geen enkel draagvlak voor de goederenspoorlijn door de regio. Plannen voor de Noordtak zijn niet nieuw. Het is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw de vierde keer dat de noordelijke aftakking op tafel ligt. Bedrijven in de haven van Rotterdam willen graag een rechtstreekse treinverbinding naar Duitsland en Noordoost-Europa. In het najaar besloot de Tweede Kamer om opnieuw onderzoek te doen naar nut en noodzaak van zo’n verbinding.

Er liggen vijf opties voor een tracé en de Achterhoek stelt dat ‘haar’ Noordtak het landschap onaanvaardbaar doorsnijdt. Het eventuele goederenspoor noemen de gemeenten ‘rampzalig voor onze kwaliteit van leven in de regio’. Een nieuwe discussie over de Noordtak zou ontwikkelingen op het gebied van onder meer huisvesting, economie en ziekenzorg onacceptabel lang stilleggen. Ook in het Overijsselse Twente is veel onrust. Gemeenten en actiegroepen daar zijn bezig om zich te verenigen. Ook hebben ze contact met actiegroepen en belangenverenigingen van kleine kernen in de Achterhoek.

Foto: REGIO8 (archief)