Het festival Achterland aan de oevers van de Oude IJssel bij de binnenstad van Doetinchem is donderdagavond van start gegaan met een optreden van headliner DI-RECT. Duizenden Achterhoekers genoten van de betaalde aftrap, de komende vier dagen is het feestterrein op De Bleek gratis te bezoeken.

“We gaan dit weekend echt knallen”, aldus Bart Kiers van de organisatie van Achterland. “Dat hebben we al vaker gehad, maar dit jaar wordt het heel vol allemaal. We zijn heel gelukkig dat het allemaal gelukt is.” Volgens de organisatie kwamen er enkele duizenden bezoekers af op de eerste avond, onder de naam Achterland XL. “Als je in Doetinchem woont en dit is in je achtertuin dan moet je daar bij zijn”, meent een van de bezoekers. “Het is lekker weer en het wordt een mooie avond dus we gaan lekker genieten”, voegt een ander toe.

Een kaartje kostte 37 euro, waarmee de organisatie ook de andere festivaldagen deels hoopt te bekostigen. Bezoekers werden getrakteerd op optredens van Kuzko, Blanks en de hoofdact: DI-RECT. “Het was echt heerlijk man”, aldus zanger Marcel Veenendaal. “De mensen snappen het hier wel. Ze komen hier allemaal met dezelfde gedachte en dat is een fijne avond hebben.” Hoewel de Haagse band dit jaar nog op Pinkpop staat en drie keer een show geeft in Ahoy, zien ze het optreden in de Achterhoek ook als bijzonder. “We gaan allemaal met een gelijkgestemd gevoel het podium op en dan maakt het niks uit waar we staan”, laat gitarist Spike weten.

Met Achterland XL is een nieuwe opzet gevonden, waarbij het festivalweekend elk jaar moet worden afgetrapt door een grote naam. De voorbereiding van de XL-avond zorgden volgens Kiers wel voor extra arbeid bij de vrijwilligers: “We hebben een team van ongeveer vijftien mensen en daar draaien we 20.000 mensen mee weg dit weekend.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: RTV Ideaal