Vrijdag 8 juli hebben Stan Hillenaar, wethouder van de gemeente Doesburg, en Antoinet Looman, bestuurder van Waterschap Rijn en IJssel officieel het kunstwerk op het gemaal van waterschap Rijn en IJssel aan de Barend Ubbinkweg geopend.

De gouden schildering van de slechtvalk en vissen, die verwijzen naar de omgeving van het gemaal, is gemaakt door Nederlandse kunstenaar Sidney Waerts en is onderdeel van de Silo Art Tour Achterhoek. De Silo Art Tour brengt unieke verhalen uit de Achterhoek tot leven. Met de oplevering van dit kunstwerk staat de teller inmiddels op negen. In augustus dit jaar zal het tiende en laatste kunstwerk gerealiseerd worden bij GIJS in Azewijn.

Door de hele Achterhoek zijn muurschilderingen van de Silo Art Tour Achterhoek te bekijken. Na acht andere Achterhoekse gemeenten was het dit keer de beurt aan Doesburg. Voor het werk haalde kunstenaar Sidney Waerts inspiratie uit de ontmoeting tussen stad en natuur. De slechtvalk neemt een imposante plek in op het kunstwerk. De lievelingsvogel van Waerts heeft al jaren een nest in de Doesburgs Martinitoren. De vissen verwijzen naar het water. Bij Doesburg stroomt de Oude IJssel in de Gelderse IJssel. Historisch gezien was dit punt van groot belang voor de handel.

In totaal worden in tien Achterhoekse gemeenten schuren, silo’s en andere agrarische objecten getransformeerd tot kunstwerken. De kunstwerken zijn aan elkaar verbonden door fiets- en autoroutes.

Foto: Ellis Middelkamp