De gemeente Berkelland wil de onbewaakte spoorwegovergang aan de Loorsteeg in Ruurlo nu toch beveiligen en openhouden. De overgang aan de Reurinkweg gaat wel dicht. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland in een raadsbrief. Of het ook daadwerkelijk gaat gebeuren is aan de gemeenteraad. Het openhouden van de kruising tussen de spoorlijn Zutphen-Winterswijk en de Loorsteeg kost 1,6 miljoen euro, zo schrijft Omroep Gelderland. Met dat geld kan de overgang beveiligd worden door middel van knipperlichten en slagbomen. ProRail heeft aangegeven de helft van de kosten te willen betalen. De gemeente Berkelland moet de andere helft voor haar rekening nemen. Berkelland hoopt dat de provincie Gelderland ook mee wil betalen.

Vorig jaar kondigde de gemeente aan de onbeveiligde spoorwegovergangen te willen sluiten. Daarop kwam behoorlijk veel bezwaar uit de samenleving. Met name wandelaars en fietsers maken veel gebruik van de overgang. De Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo liet weten dat de spoorwegovergang onderdeel uitmaakt van verschillende wandel- en fietsroutes in de omgeving. De kritiek bereikte ook de gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouder kreeg daarom de opdracht van de gemeenteraad om te onderzoeken wat er nodig is om de onbewaakte spoorwegovergangen aan de Reurinkweg en de Loorsteeg in Ruurlo op te houden.

Het college is daarop in gesprek gegaan met ProRail en komt tot de conclusie dat het afsluiten van de overgang aan de Reurinkweg zinvol is. “Er wordt maar zeer beperkt door voetgangers en fietsers gebruik gemaakt van deze overweg en er wordt weinig gesproken over de sluiting van deze overgang. Gezien de hoge kosten van het realiseren van een veilige verbinding in relatie tot het marginale gebruik van deze overgang achten wij het opheffen van deze overgang de beste optie”, schrijft het college in de raadsbrief.

Foto: Omroep Gelderland