© Foto: REGIO8

In het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB staat dat de Spreidingswet van tafel moet. Bronckhorst kreeg als taak vanuit deze wet om 221 vluchtelingen op te nemen en besloot meerdere opvangplekken op te zetten, zoals achter het gemeentehuis in Hengelo. De wet gaat nu van tafel, toch gaat de gemeente door met de plannen.

“Wat er met de Spreidingswet gebeurt is eerst aan beide Kamers, maar als Achterhoekse gemeenten willen we blijven bijdragen aan het opvangvraagstuk dat er is”, laat een woordvoerder van de gemeente Bronckhorst weten. “Dat geldt dus ook voor de voorbereidingen voor het plan voor de opvang in Hengelo.” De gemeente wil aan de Elderinkweg een opvanglocatie bouwen voor een periode van tien jaar, daarin moeten tachtig jonge vluchtelingen een tijdelijk onderkomen vinden.

Het plan van de gemeente kon op veel weerstand rekenen in Hengelo en ook in omliggende dorpen. Een petitie tegen de komst werd in twee dagen tijd meer dan zeshonderd keer ondertekend. Ondanks de zorgen bij de inwoners en de twijfelachtige toekomst voor de Spreidingswet, zet Bronckhorst alles in werking om in de eerste helft van 2025 de opvanglocatie te openen.

Over de andere ideeën van het nieuwe kabinet en de mogelijke gevolgen voor Bronckhorst, zowel positief als negatief, wil de gemeente nog niks kwijt: “Het is natuurlijk nu nog te vroeg om te zeggen hoe we tegen alle nieuwe coalitieplannen aankijken.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8