Tussen 20 en 24 september rijdt een SRV-wagen door Berkelland en brengt de bijzondere wederopbouwperiode onder de aandacht. Reis vanuit het verleden door naar de toekomst!

De wagen is elke werkdag tussen 9.30 en 15.30 uur te bezoeken: maandag 20 september op het Mariaplein in Beltrum, dinsdag 21 september bij het Openluchttheater in Eibergen, woensdag 22 september bij het gemeentehuis in Borculo, donderdag 23 september bij natuurpark Kronenkamp in Neede en vrijdag 24 september op het Kerkplein in Ruurlo.

In de wagen is een kleine escaperoom ingericht en kan een historische quiz gespeeld worden. Organisaties zoals het Gelders Genootschap, AGEM, de historische verenigingen van Berkelland, stichting Steenbreek en de gemeente werken mee.

Sinds 2018 werken 11 gemeenten in de Achterhoek samen aan een erfgoedproject rondom de wederopbouwperiode, die duurde van 1940 tot 1965. Naast het creëren van draagvlak voor architectuur, stedenbouw en maatschappelijke ontwikkelingen, kijkt het project ook naar nieuwe opgaven, zoals duurzaamheid, energie, wijkverbetering en landschap. Ook in Berkelland zijn de dorpen en steden in een hoog tempo uitgebreid om de woningnood na de Tweede Wereldoorlog en door de toename van de bevolking op te kunnen vangen.