De onvrede van de Achterhoek over de eventuele aanleg van de Noordtak wordt meegenomen in het onderzoeksrapport naar de mogelijke komst van de goederenspoorlijn. Die toezegging deed staatssecretaris Vivianne Heijnen maandag in Doetinchem. Dat meldt REGIO8.

Heijnen wilde aan den lijve ervaren voor hoeveel onrust de eventuele doortrekking van de Betuwelijn heeft gezorgd in de Achterhoek. Ze sprak met de burgemeesters Mark Boumans (Doetinchem) en Joost van Oostrum (Berkelland) en vertegenwoordigers van belangengroeperingen in de Achterhoek. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat benadrukte dat in de Tweede Kamer alleen over een haalbaarheidsonderzoek is gesproken. De daartoe ingediende motie werd alleen door Kamerlid Pieter Omtzigt verworpen, 148 Kamerleden stemden voor. Kamerlid Sylvana Simons ontbrak destijds door ziekte.

Heijnen verklaarde ‘best geschrokken’ te zijn van de ophef in de Achterhoek: “Ik kreeg het idee dat het al vaststaat, hoewel het een hele reële optie is dat de Noordtak er niet komt. Er is veel saamhorigheid in dit gebied en de signalen die zijn binnengekomen nemen we mee in de uitkomst van het onderzoek.” Burgemeester Van Oostrum van Berkelland sprak van een ‘overval’: “Je krijgt het gevoel dat ze verder zijn dan een onderzoek. Dit gaat alleen om het belang van het havengebied, maar dit is het gebied waar we wonen en werken.” De Achterhoek Raad stuurde een brief richting ‘Den Haag’ met de grieven vanuit de Achterhoek. “Ik voelde dat er onrust is en werd er door geraakt. Daarom vond ik het belangrijk het gesprek aan te gaan”, zei Heijnen, die ook nog het gesprek aangaat met haar Duitse evenknie. De doortrekking van de Betuwelijn door Duitsland is vanuit Nederlands oogpunt een optie, maar de Duitsers hebben daar vooralsnog geen gehoor aangegeven.

Foto: REGIO8