Het centrum van Doetinchem is door de coronamaatregelen momenteel na 17.00 uur ’s middags uitgestorven. Horecazaken mogen de deuren daarna niet meer openen, wat na een reeks van inperkingen de volgende klap is voor eigenaren.


“Dat is toch wel heel zuur vooral voor de avondzaken”, aldus Robby Welling, voorzitter van de Doetinchemse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. “De dagzaken hebben er iets minder last van, maar in de Grutstraat bijvoorbeeld zitten wel voornamelijk avondzaken. Dat is toch wel heel erg zuur.” De Grutstraat, normaal in de nachtelijke uren dé stapstraat van de stad, is nu uitgestorven. Juliën Gerritsen uit Zelhem startte in oktober 2019 zijn zaak Bar en Bistro Jules in de Grutstraat. “Slapeloze nachten heb ik nog niet”, aldus de Zelhemmer. “Dat komt ook omdat ik mij realiseer dat als je gewoon elke dag blijft doen wat je doet, je doet dat zo goed mogelijk en je doet gewoon je best, meer kun je ook niet doen.” Hij heeft besloten om ook vóór 5 uur zijn deuren gesloten te houden en zich voorlopig te richten op bezorgen en afhalen.

Ook horeca aan het Simonsplein in het stadshart worden geraakt. Inmiddels hebben twee zaken besloten niet meer te openen. Home, dat in de coronatijd van start ging, heeft het faillissement aangevraagd. Ook buurman Trinity’s Cafe, dat al jaren in de binnenstad zit, is failliet. “Mede dankzij corona en dat is toch wel heel erg zuur”, laat Welling weten. Zelf is hij eigenaar van Stadscafé Simons aan het Simonsplein. Welling durft niet te zeggen hoe snel de lege plekken worden opgevuld. “Ik denk dat niet iedereen in deze tijd in de horeca gaat ondernemen. Het blijkt dat het toch wel pittig is”, aldus Welling. “Uiteindelijk zou het wel weer gevuld worden, maar het is vooral heel erg jammer. Vooral hier op het plein. Van de zes zaken zijn er nou twee omgevallen. Dat doet wel wat met zo’n plein.”

‘Koffiedik kijken’
Ondanks dat Gerritsen zijn bedrijf in een moeilijk periode is gestart is hij echter geenszins van plan om de handdoek in de ring te gooien. “Het is ook gewoon vooral je kop erbij houden en zorgen dat je ergens zo dicht mogelijk bij quitte spelen komt”, aldus de ondernemer. “Ik weet niet hoelang je dat vol kan houden, dat ligt er allemaal aan hoe het gaat. Of het hetzelfde is als afgelopen jaar of weer op een andere manier, dat is echt koffiedik kijken.”