Het personeel van de Friesland Campina fabrieken in Steenderen en Borculo wordt door FNV en CNV opgeroepen zaterdag en maandag te staken. De onderhandelingen met de werkgevers zijn stuk gelopen en de vakbonden hopen zo een hoger loonbod af te dwingen.

“We vinden dat de werkgevers in de CAO zuivel een te laag loonbod hebben gedaan”, zegt CNV-bestuurder Henk Jongsma tegen Omroep Gelderland. “Ze gaan ook onvoldoende in op de eisen die we stellen in de onderhandelingen die we hebben gevoerd. En uiteindelijk zijn we uitgepraat zoals dat heet.” Nadat de onderhandelingen op 26 april stuk liepen werd de aftrap gegeven voor estafettestakingen in de zuivel. Eerder deze week is er gestaakt in fabrieken in het Groningse Marum en Noordwijk.

Zaterdag om half elf ’s avonds legt het personeel van de Friesland Campina fabriek in Steenderen het werk voor 24 uur neer. In Borculo wordt maandag vanaf 6.00 uur ’s ochtends gestaakt. “De werkgevers hebben 8 procent geboden. Wij van het CNV eisen een looneis van 10 procent, het FNV om en nabij de 14 procent”, vertelt Jongsma. Er is nog een flinke kloof tussen aanbod en eis, maar volgens de vakbondsbestuurder zou die niet onoverbrugbaar moeten zijn.

© Foto: RTV Ideaal