Stakingen bij zuivelbedrijven, waaronder FrieslandCampina in Borculo en Steenderen, zijn voorlopig van de baan. De vakbonden zijn met werkgeversorganisatie Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) tot een cao-akkoord gekomen, werknemers krijgen onder andere meer loon.

“Zonder de inzet van onze leden was het niet gelukt om tot betere afspraken te komen”, reageert FNV-bestuurder Voedingsindustrie Ron Vos. Medewerkers van FrieslandCampina in Borculo legden maandagochtend 8 mei het werk neer voor een betere cao en ook in Steenderen werd 24 uur gestaakt nadat de eisen voor een beter loonbod niet werden gehoord. De zuivelbedrijven gaven toen aan het personeel niet meer dan 8% salarisverhoging te willen geven, nu krijgt het personeel over 15 maanden bijna 12% meer loon en daar zijn vakbonden FNV en CNV blij mee. De stakingen in de Achterhoek maakten deel uit van estafettestakingen in de zuivelindustrie.

Verder kunnen werknemers dankzij afspraken in het nieuwe akkoord eerder stoppen met werken. Op dit moment kunnen zij na 45 jaar in de zuivel gebruikmaken van de Regeling voor Vervroegde Uittreding. Zodra het akkoord wordt aangenomen wordt dit verlaagd naar 35 jaar. De leden van de vakbonden hebben het laatste woord, zodra zij instemmen met het akkoord profiteren volgens FNV zo’n twaalfduizend werknemers van een nieuwe cao.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8