Een andere school met andere docenten en nieuwe vakken. De overstap van het basisonderwijs naar de middelbare school is groot. Het Staring College in Lochem en Borculo wil leerlingen kennis laten maken via zogeheten masterclasses.

De achtstegroepers kunnen zelf een vak kiezen waar ze drie weken een uurtje les in krijgen op school. Zo worden er vakken aangeboden als Spaans, geschiedenis en scheikunde. Lisette Weijman is docente Frans en coördinator van de masterclasses. “Vorig jaar hebben we het online moeten doen. Dit jaar is het dus voor het eerst dat ze echt mee kunnen lopen. Het idee is om de leerlingen al zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met een middelbare school”, legt ze uit aan Omroep Gelderland. “Zo hoeven ze niet alles in een korte tijd in zich op te nemen tijdens een open dag, maar hebben ze wat meer tijd. Het is nogal een overgang”, gaat Weijman verder.

De school werkte eerder al wel met vwo-plusgroepen, waarin kinderen uit groep acht al wat extra uitdaging krijgen op een middelbare school. “Maar deze lessen zijn voor alle leerlingen toegankelijk, dat hebben we nog niet eerder gedaan.” Het Staring College in Borculo en Lochem wilde het vorig jaar net even anders doen voor aanstaande brugklassers. Naast de standaard open dag zouden leerlingen alvast een dag mee kunnen draaien op school tijdens een masterclass. Door corona kon het plan toen niet doorgaan. Dit jaar kan het wél. En de animo is groot, zo blijkt uit de aanmeldingen. Zo’n 250 leerlingen hebben zich opgegeven voor de proeflessen.

Foto: Omroep Gelderland