Hoe groet je precies een Achterhoeker en welke andere streekgebonden omgangsvormen zijn er? Hoe schrijf je in het dialect en wat is er door de eeuwen heen zoal geschreven in de streektaal en door wie? Kom meer te weten over het bijzondere Achterhoekse coulisselandschap en niet te vergeten de (opmars van) de Achterhoekse muziek. Dat en meer komt aan de orde in de Cursus Achterhoek(s) die op 21 september van start gaat.

De cursus Achterhoek(s) is bedoeld voor mensen die meer willen weten over de taal, de geschiedenis van de taal en de cultuur van de Achterhoek. Het is daarmee niet alleen een interessante ‘inburgeringscursus’ voor niet-Achterhoekers, ook geboren en getogen streekbewoners leren hun streek door de cursus nog beter kennen. De reeks bestaat uit zes lessen met elk een eigen thema en docenten.

In alle lessen komt het Nedersaksisch in spraak- en schrijfwijze aan bod. De lesstof is samengevat in een cursusboek, een handig naslagwerk over de Achterhoekse taal en cultuur dat zeker de moeite waard is om later ook nog eens in te zien. De lessen worden gehouden op 21 september, 5 en 19 oktober en 2, 16 en 30 november van 19.30 tot 21.30 uur.

Foto: ECAL