© Foto: REGIO8 (archief)

De treinstations in de Achterhoek behoren niet tot de besten van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse stationsbelevingsmonitor die in opdracht van ProRail en de NS is uitgevoerd. Van alle stations in de regio kwam Lochem het slechtst uit de bus.

In totaal werden er 83.162 reizigers bevraagd in het onderzoek, dat elk jaar wordt uitgevoerd in opdracht van NS en ProRail. Het best geklasseerde station in de Achterhoek is Winterswijk-West, dat gemiddeld een 7,6 kreeg en op de 48e plek staat van alle 393 stations. Het slechtste rapportcijfer was voor het station in Lochem. Dit wordt beoordeeld met een 6,5 en staat daarmee op plek 383. Het cijfer is wel een stuk hoger dan de 6,1 die het station in 2022 nog kreeg. In de hele Achterhoek scoorden drie stations lager dan een 7. Naast Lochem waren dat Terborg (6,9) en Vorden (6,9).

Gemene deler tussen de drie, Vorden, Lochem en Terborg, is dat de stationsgebouwen op de locaties leegstaan. In Vorden waren er lang plannen om een chocolaterie te vestigen, maar uiteindelijk bleken de financiële risico’s door prijsstijgingen te groot voor de ondernemers. In Lochem is de gemeente in samenwerking met de provincie en ProRail op dit moment bezig met het aanpakken van het stationsgebied. Dat moet in 2025 zijn afgerond.

Naast Winterswijk-West, krijgen ook een aantal andere stations een ruime 7 van de deelnemers aan het onderzoek. Het station in Varsseveld scoort een 7,5 als rapportcijfer, fors hoger dan de 7 die het in 2022 nog haalde. Ook de treinstations in Wehl (7,5), Didam (7,4), Gaanderen (7,4), Ruurlo (7,3), Doetinchem Centraal (7,3) en Lichtenvoorde-Groenlo (7,3) krijgen relatief hoge beoordelingen.

ProRail vindt zelf dat er op basis van de uitgedeelde rapportcijfers op veel stations nog ‘werk aan de winkel is’. “Wij willen dat reizigers zich op die stations prettiger voelen”, meldt directeur Karen te Boome van de organisatie. “Denk aan een fijne beschutting, comfortabele wachtruimte en voldoende winkelaanbod.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8