Vier zorgbedrijven uit de regio bieden statushouders een baangarantie als zij een versnelde mbo-opleiding afronden. De nieuwe werknemers kunnen een oplossing zijn voor de oplopende personeelstekorten in de Achterhoekse zorg.

“Baankansen bieden aan nieuwkomers is voor ons een logische stap”, meldt Esther Hoekzema, bestuurder bij Vitaal Thuiszorg. “Bovendien zien we veel potentie in de grote groep statushouders. Ons personeelsbestand wordt al diverser, maar opvallend is dat wij recente nieuwkomers van bijvoorbeeld Syrische afkomst amper in dienst hebben.” Naast Vitaal, hebben ook ZorgPlus, T-Zorg en MIEP Huishoudservice een intentieovereenkomst getekend. Dit houdt in dat statushouders die een versnelde zorgopleiding doorlopen een garantie op werk hebben bij een van deze zorgbedrijven.

Vorig jaar begon het initiatief met zeven statushouders, die inmiddels midden in hun opleidingstraject van vijftien maanden zitten en al aan het werk zijn. De zorgpartijen werken samen met het Graafschap College, dat het opleidingsprogramma aanbiedt om statushouders te voorzien van een zorgdiploma op niveau 1. “Ze leren wat het zorgvak in de praktijk inhoudt, krijgen les in bijvoorbeeld Nederlands en ‘burgerschap’ en lopen in de eerste maanden al een aantal uur per week stage”, laat opleidingsmanager Hans Assink van het Graafschap College weten.

Tot nu toe hebben acht statushouders zich aangemeld voor werk in de zorg. Zij starten in september aan het scholingstraject dat is omgedoopt tot ‘Nieuwkomers in de zorg’. In totaal is er plek voor zestien mensen, terwijl er ook nog gesprekken lopen met andere werkgevers in de zorg om mogelijk nog meer werkplekken te vinden. Naast genoemde partijen, zijn onder meer gemeenten, UWV en VNO-NCW betrokken bij het plan. De financiering komt deels vanuit het talentenfonds Opijver.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

Foto: Roel Kleinpenning