© Foto: Omroep Gelderland

In november 2026 staat de viering van het vijftigjarig bestaan van de sterrenwacht Phoenix in Lochem op de planning, maar of dat jubileum wordt gehaald, is nog de vraag. Binnenkort wordt namelijk duidelijk dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers het terrein van zorgorganisatie Pactum wil kopen.

De Sterrenwacht huurt een stukje grond van deze zorgorganisatie en zit helemaal achterop het terrein. Inmiddels zijn de zorgen bij het bestuur van Phoenix over het voortbestaan van de sterrenwacht groot. “We weten helemaal niets en dat maakt het heel lastig”, zegt Magda Beekhuizen, secretaris van de club, tegen Omroep Gelderland.

Vorige maand sprak ze haar zorgen uit richting de raadsleden van de gemeente Lochem. “Tijdens de eerste besloten informatieavond, een week of vier geleden, is er contact geweest met het COA en is de toezegging gedaan dat er contact gelegd zou worden tussen het COA en de sterrenwacht. Maar we hebben nog geen steeds belletje gehad van het COA en dat vind ik wel een beetje vreemd”, zegt Magda.

Het planetarium is één van de publiekstrekkers van de sterrenwacht. Iedere zaterdagavond kun je er een rondleiding krijgen. Per jaar doen dat tussen de twee- en drieduizend mensen. Verhuizen is een optie, maar wel met voorwaarden dus: “We heten niet voor niets Phoenix”, lacht voorzitter Lammertink. Phoenix is de Engelse vertaling voor feniks, de vogel die uit zijn as herrijst.